Hur fungerar det?

Kokpunkten för vatten är 100 grader. Kokpunkten ändrar sig dock under tryck, vilket innebär att vid högre tryck så höjs kokpunkten. När du använder din tryckkokare vid maxtryck så ligger kokpunkten på cirka 120 grader. Denna temperaturökning är orsaken till den förkortade tillagningstiden. Det senaste köksverktyget är instant pot, vilket är nästa generations tryckkokare som du redan nu kan investera i.

Låter en tryckkokare? 
De äldre modellerna kan mycket väl låta och väsnas när de används. De nyare tryckkokarna är så gott som ljudlösa. Blir trycket för högt i din tryckkokare så har de en säkerhetsventil som ser till att släppa ut lite luft – detta kan låta som ett lite visslandeljud.

Hur lite/mycket ska jag fylla den? 
Du måste minst ha i ¼ liter vatten, men du får även vara försiktig med att ha i för mycket. Det är en mycket liten mängd ånga som smiter ut, så resten kommer att bevaras i rätten. Dessutom är det viktigt att du inte fyller tryckkokaren med mer än 2/3 delar av grytan. Det är oftast en markering på grytans insida och denna bör följas.

Hur utjämnar jag trycket så att det kan svalna? 
Det finns flera olika sätt att tryckutjämna på när maten kokat klart. Omedelbar nedkylning sker när du sätter tryckkokaren i vasken och låter en tunn, kall vattenstråle rinna ner över locket. Detta är metoden som används mest.

Energieffektivt

Med en tryckkokare kan man spara upp till 70% av tillagningstiden. Till exempel är kött som vanligtvis kräver åtminstone en timmes koktid färdigt redan efter cirka 20 minuter. Med den snabba tillagningen sparar man även upp till cirka 50% av energin.