I Hultsfred har man varit systematisk i sitt arbete för att utveckla samarbetet mellan skolan och näringslivet. Man har anpassat arbete till de lokala förhållandena. Studiebesök som är mer en upplevelse för att barnen skall få bättre insikt i hur det fungerar i arbetslivet. På ”Skogen i tiden” besöker eleverna en lantgård och får se hur arbetet i skogen går till, dess historia mm. ”Ta i trä” är inget vanligt studiebesök utan ”upplevelse” på sågverket Bergs Timber där eleverna ställs inför matematiska problem, får följa tillverkningen och se hur operatörerna arbetar. Som avslutning får eleverna tillverka en pall eller en hylla som minne av besöket. ”Teknikresan till Målilla” går först till Luxo, som tillverkar belysning. Man besöker också Målilla Hembygdspark med museer som speglar samhället förr i tiden.
Både företag och fackföreningar stödjer verksamheten och målet är att skapa intresse för jobben på de lokala företagen. Företagsrepresentanter besöker också skolorna och informerar om sin verksamhet. Även lärarna upplever det som givande med studiebesöken och kontakterna med olika yrkesgrupper.
I Hultsfred genomförs också informella möten mellan skolledare och företagare där man besöker varandra.
Arbetet startade i projektform 2001-2005. Den första Rikskonferensen 2003 besöktes av 13 personer från Hultsfred, vilket gav både entusiasm och inspiration.
2006 tog politikerna i Hultsfred beslutet att låta projektet övergå i ordinarie verksamhet inom näringslivsarbetet. Därefter sker redovisningen inom ramen för skolans kvalitetsarbete samt i utvärderingen av Tillväxt- och Näringslivsprogrammet.
Skolan och näringslivet har närmat sig varandra och skolan upplevs som mer öppen.
I en enkät fick eleverna besvara frågorna ”Var har vi varit?” och ”Vilka har vi träffat?” De kunde tillsammans fritt ur minnet lista 131 olika yrken och 129 verksamheter!
Syftet med verksamheten är att eleverna skall känna sig säkrare inför yrkesvalet, vilket ger minskade kostnader för felval med byte av program etc. Det innebär också att samhällets och företagens behov av arbetskraft tillfredsställs och därmed hamnar färre ungdomar ”planlösa” hos Arbetsförmedlingen.

Mer info:
http://www.hultsfred.se/utbildningarbetsliv
http://www.jarnforsen.com