Det råder inga tvivel om att dagens moderna arbetslivsstil medför en rad olika hälsoproblem, särskilt om man sitter för länge vid sin arbetsplats och använder datorn som primärt redskap. Enligt ett flertal experter räcker det inte med att resa sig upp, åka tåg eller promenera korta sträckor. Det anses vara dåligt för vår hälsa, menar Mark Whiteley, en av Storbritanniens ledande profiler inom venkirurgi. Enligt Whiteley är det livsfarligt för venerna i våra ben.

– Sitter man för länge kan stillasittandet leda till minskad rörelse i våra benmuskler, som i sin tur påverkar blodflödet till benen, säger han i en intervju med brittiska Metro.

– Det finns också risker med att blodet koagulerar när det venösa blodet saktar ner, menar Whiteley.

En annan risk är att stillasittandet kan leda till blodproppar. Även detta är något som kan orsakas av att sitta allt för länge framför datorn. De allra vanligaste symptomen på en blodpropp sägs vara en känsla som kan jämföras med kramper eller att man börjar känna sig varm under huden där blodproppen fastnat.

Enligt experter kan problemen förebyggas genom övningar där man höjer benen för att öka blodcirkulationen. Att höja sina ben samtidigt som man sitter ner hjälper till att sänka trycket och låta blodet som samlats att rinna bort. Det hjälper bland annat till att förhindra proppar och åderbråck.

Något annat som rekommenderas, särskilt under dessa tider är massage som anses ha positiva effekter på blodcirkulationen. Är man anställd och har förmånen till friskvårdsbidrag så kan friskvårdsmassage vara en åtgärd att rekommendera för att förebygga hälsoproblem som orsakas av stillasittande.

I slutänden är det ens egna initiativ som bidrar till ett sundare arbetsliv. Parallellt med övningar och massage kan man också försöka placera kuddar eller en fotpall under sina ben för att hålla benen upphöjda när man sitter. Självklart behöver man också stå upp och ta promenader åtminstone varje halvtimme. Har du möjlighet att gå ut under lunchpausen så passa gärna på att ta en långpromenad. Sunt Arbetsliv har en bra samling på enkla övningar som du kan göra under dina arbetspass.

Det går inte heller att utestluta träningar och att man håller kroppen aktiv för att förbättra cirkulation och blodtillförsel.

Vill du läsa mer om tips, rekommendationer och de legala aspekterna som involverar vår hälsa i arbetsmiljön så finns det ytterligare bra läsning på Arbetsmiljöverkets hemsida: https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/arbetsstallning-och-belastning---ergonomi/sittande-staende-och-gaende-arbete/