PayPal har hittills inte kommenterat spekulationen, men om man ska tro på källorna och de spekulationer som cirkulerat i forum kommer användare kunna köpa och sälja kryptovalutor – nämligen direkt från PayPal och Venmo. Tekniskt kommer de troligtvis ha någon plånboksfunktion där man kommer kunna spara sin valuta direkt på kontot, hävdar spekulanter.

Svensk frånvaro kan ge svåra förutsättningar för att etablera nya produkter

Huruvida projektet kommer inkludera svenska användare är oklart, om man ska titta på PayPals tidigare produktlanseringar historiskt så är det fullt möjligt att svenskar utesluts från utbudet. PayPals betalkort, som redan fungerar i vissa länder, har fortfarande inte nått den svenska marknaden. Och om kryptovalutorna ska kunna fungera så kommer den svenska konsumenten troligtvis att ställa krav på att få nyttja PayPals andra funktioner också. Hittills har Revolut och många andra betalkortspionjärer ett större försprång på den svenska marknaden, vilket kommer försämra PayPals förutsättningar markant om man vill etablera betalkort och kryptovalutor på svenskt territorium.

Inte första gången PayPal tittar på kryptovalutor

Det är inte första gången PayPal riktar intresset mot kryptovalutor. Företaget har tidigare haft ett nära samarbete med Coinbase, en aktör från San Francisco, som tillåter sina användare att genom börsen göra överföringar på fiatpengar till sina respektive PayPal-konton. Tillsammans med CoinBase, pekas även Bitstamp ut som en potentiell samarbetspartner till PayPals nya kryptoprojekt. Bitstamp är den enda europeiska partnern i projektet och har sitt säte i Luxemburg.

I skrivande stund är det fortfarande oklart vilka kryptovalutor som kommer inkluderas i samarbetet då PayPal vägrat bemöta informationen. PayPals teknikchef har dock vid ett tidigare tillfälle sagt att blockchains har en stor potential. ”När det gäller digitaliseringen av valutan så handlar det bara om när, inte om” ska teknikchefen sagt vid det tillfället.

Svagt intresse i Sverige

Kryptohandeln har generellt minskat i Sverige, men tros bli större under de kommande åren. HYCM och 24Option är en av de populäraste mäklarna inom kryptovalutor i Sverige. Det är också några av få aktörer som innehar en EU-licens från cypriotiska CySEC.