- Vi har även uppdraget ”Gästrikelärling” åt Arbetsförmedlingen, berättar Leif Palo som arbetar som samordnare på AlphaCE:s kontor i Gävle.

Avtalet heter egentligen ”Arbetsplatsförlagd arbetsmarknadsutbildning”, men bland Gävleborna är uppdraget känt som ”Gästrikelärling”. Syftet är att arbetsgivaren ska få hjälp med rekryteringen och finansieringen av en medarbetares introduktion och utbildning. Samtidigt får en arbetssökande möjlighet till både utbildning och arbete.

- Vårt uppdrag är en viktig punkt i näringslivsprogrammet som kommunen och Gävles näringsliv har arbetat fram för att stärka arbetsmarknaden i Gävle. Arbetsgivarna i vårt arbetsmarknadsområde känner ofta till det här konceptet så det är inte ovanligt att folk hör av sig. Samtidigt är det många som inte har hört talas om vilka möjligheter som Arbetsförmedlingen erbjuder gällande rekryteringsstöd och liknande, säger Leif Palo.

Det nya stora uppdraget Grundläggande moduler som startar i februari är en kombinerad språk och arbetsmarknadsutbildning, där det också ingår praktik. Målgruppen är framförallt personer med utländsk bakgrund, som är en av Arbetsförmedlingens prioriterade grupper.
- Många asylsökande är entreprenörer, akademiker och har stor drivkraft att vara med och bidra till vårt land och vårt samhälle. De är oerhört tacksamma över att de får komma hit och att detta är en fristad från krig och konflikt. Det är en förmån att få stötta dem in i samhället, säger Leif Palo.
AlphaCE letar nu arbetsgivare som är intresserade av att ta emot ”lärlingar” eller praktikanter. Det kan vara företag eller ideella organisationer som har behov av att rekrytera på kort eller lång sikt. Det kan också vara arbetsplatser där det finns utrymme för att bistå med exempelvis språkpraktik.

- Vår erfarenhet är att det finns gott om arbetsgivare som vill vara med och göra samhällsnytta. Genom att samarbeta med oss så kan de kombinera samhällsnyttan med affärsnytta. Det är ett vinna-vinna-upplägg för alla parter, avslutar Leif Palo.

För mer info kontakta: leif.palo@alphace.se, 073-507 79 06

Kort om AlphaCE
• Vår vision är att ”Alla har en plats på arbetsmarknaden”
• Affärsidén är att stötta, utbilda, coacha och matcha personer in på arbetsmarknaden.
• Verksamhet på 48 orter i Sverige
• 118 anställda.
• Flera rullande avtal med Arbetsförmedlingen och andra offentliga aktörer
• Arbetar med Etableringslots, Arbetsplatsförlagd arbetsmarknadsutbildning, RESA mm i Gävle.