Du som byggherre eller beställare kan välja att beställa allt material själv. Eller så låter du entreprenören göra det. Fördelarna med att låta entreprenören göra det är många även om det kan kännas läskigt att släppa ifrån sig den biten.

Stora kostnader för material
Uppemot hälften av kostnaderna för en renovering består ofta av materialkostnader. En betydande del med andra ord. Denna kostnad kan också variera mycket beroende på kvaliteten i materialet samt om du har speciella önskemål.

Entreprenörer har avtal
Den största anledningen varför entreprenaden bör välja material är för att de ofta har lukrativa avtal. På så sätt får de ner kostnaderna på material vilket i slutändan sparar pengar även för dig. Ta del av deras nätverk, kunskap och kontakter. Entreprenader arbetar också hellre med material som de känner till och har kunskap om. Då blir också slutresultatet ofta bättre.

Volymrabatt - ytterligare en fördel
Det är vanligt med volymrabatt för materialinköp. Desto mer som köps in - desto billigare styckpris. Ofta gör entreprenörerna flera arbeten samtidigt eller har andra projekt på ingång. Genom att köpa samma material till flera projekt ges ofta stora volymrabatter.

Om du däremot köper in material själv till din egen renovering som privatperson får du oftast betala fullt pris.

Felleveranser och returer - saker som du slipper
Du slipper också allt arbete med att returerna defekta och överflödigt material. Att planera fullt ut innan hur mycket material som behövs är mycket svårt. Ett svinn uppstår alltid. Då behöver du beställa in nytt/skicka tillbaka. Låt entreprenaden göra det åt dig och slipp allt detta. För att inte tala om situationer med skadat material som ibland uppstår.