Charlotta Mellander
Attraktiva städer - hur valet av boendeort påverkar hela ditt liv

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi och en av landets främsta experter på städer och regional utveckling. Hon är en mycket efterfrågad talare både i Sverige och internationellt.

Tillsammans med professor Richard Florida har Charlotta Mellander varit med och utvecklat och publicerat teorier kring den kreativa klassen och städer där de vill bo. Teorierna berör såväl företag som regioner, som strävar efter att attrahera kreativa individer. Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping och forskar med inriktning mot städer och kreativitet.

I sina föredrag tar hon ett bredare grepp på regional utveckling och kopplar samman ekonomi, entreprenörskap och innovationer med mjukare värden som öppenhet, tolerans och lycka.

Charlotta Mellander har bland annat föreläst internationellt för FN, EU-kommissionen och företag som IBM, men också nationellt för svenska företag och kommuner. Idag har Charlotta en forskartjänst som hon delar mellan Internationella Handelshögskolan i Jönköping och Rotman School of Management i Toronto. Hon är också Research Director för Prosperity Institute of Scandinavia, ett systerinstitut till Richard Floridas Martin Prosperity Institute.

Talarvärd: Gävle kommunElaine Eksvärd
Snacka Snyggt - Konsten att få folk att vilja lyssna

Elaine Eksvärd är en av Sveriges mest anlitade retorikkonsulter och föreläsare. Hon ger er verktygen som gör att folk lyssnar, kommer ihåg det som har sagts och dessutom kommer tillbaka för att höra mer.

Kroppsspråk, röstläge, mimik, minnesteknik och ordets makt är några av de ingredienser som behövs för att baka ihop en snygg kommunikation som varar. Under valet 2010 var hon SVT och Aftonbladets retorikexpert och även de amerikanska valen 2008 och 2012. Hennes fokus på modern retorik - från talarstolen till folks vardag - har gjort den antika konsten mer lättillgänglig. Som en av Sveriges främsta föreläsare har hon hunnit att föreläsa i sammanhang med både Tony Blair, Göran Persson och Fredrik Skavlan.

Elaine är författare till bästsäljarna "Härskarteknik - den fula vägen till makt" och "Snacka Snyggt - Modern Retorik". Med humor och värme delar hon med sig av det som ska vara skrämmande - att tala inför andra och hantera besvärliga typer snyggt. Elaine är nominerad till priset Årets talare 2016 - Kvinna.

Talarvärd: Högskolan i Gävle


Johan Wellton
World Class Dinner entertainment

Johan Wellton växte upp i Västervik och flyttade till Gävle 1995-1998 för att gå Cirkusgymnasiet. 2002 återvände han till Gävle och hade i många år sin bas här innan han började turnéra i världen och flyttade till huvudstaden.

Johan Wellton har under många år varit en mycket hängiven gatuartist i den engelska skolan och är en av få svenska artister som haft detta som heltidsarbete. Han har turnerat i ett 20-tal länder och erhållit ett flertal utmärkelser, däribland andra pris i Street Performance World Championship i Dublin 2006. Sedan 2002 har Johan Wellton mer och mer övergått att spela på teatrar.

Johan Wellton är grundare av produktionshuset Fabriken i Gävle, som startades 2002, samt initiativtagare till Cirkusstaden Gävle (Kulturföreningen för utveckling av Gatuvarieté & Cirkuskonst) som grundades 2004.

2006 startade Johan Wellton, i samarbete med Cirkusstaden Gävle, showkonceptet Varieté Royale, då under namnet "Johan Wellton & Friends".

Under våren 2008 medverkade han i Talang 2008, där han gjorde bra jongleringsnummer och tog sig ända till finalen. Väl där slutade han och sex andra personer slutade på delad andraplats. TV4 valde att inte släppa röstningssiffrorna efter finalen.

Värd: Bilmetro

För mer information om efect+dagen se
http://effectmagasinet.se/pages/view/effect-dagen-2017