Då är det inte konstigt att förtroendet svajar. När Kantar TNS i fjol frågade svenska folket om de hade förtroende för Arbetsförmedlingen svarade bara en procent ja. Även i de fackliga leden vacklar stödet. Hela 70 procent av LO:s medlemmar saknar förtroende för Arbetsförmedlingen. Så sent som i februari i år presenterade Arbetsförmedlingen egna mätningar som pekade på betydande förtroendeproblem bland såväl arbetssökande som arbetsgivare.

Bristen på förtroende får konsekvenser. Statistiska centralbyrån uppger att cirka tio procent av samtliga externrekryteringar i dag går genom Arbetsförmedlingen. Det är fem gånger vanligare att arbetsgivare och medarbetare hittar varandra själva vid rekrytering än att Arbetsförmedlingen är inblandad.

Många företag jag träffar har egna erfarenheter av att inte lyckas hitta rätt medarbetare genom Arbetsförmedlingen. Nya siffror ur Svenskt Näringslivs årliga rekryteringsenkät visar också att många företag är missnöjda med Arbetsförmedlingen som kanal för rekrytering. I vår region uppger endast 12 procent av företagen att de hade gått via Arbetsförmedlingen när de rekryterat nya medarbetare under det senaste halvåret.

Enligt de nya siffrorna ur vår rekryteringsenkät tyder mycket på att tålamodet med Arbetsförmedlingen helt håller på att ta slut. Till exempel planerar bara 13 procent av företagen i vår region att gå via myndigheten för att hantera kompetensbehovet under de närmaste åren.

När en myndighet har fått i uppdrag och betydande resurser för att förmedla jobb inte klarar av uppdraget är det naturligt att andra aktörer träder fram. Till exempel har flera fackliga organisationer börjat med egen förmedlingsverksamhet, både IF Metall och Kommunal har startat egna CV-databaser. Unionen å sin sida erbjuder sedan en tid ”LinkedIn-granskning” till sina medlemmar där facket ger råd och tips om hur en medlem lägger fram sin CV-profil. Det finns även kommuner som tar steg framåt och argumenterar för att kommunerna ska ta över hela, eller delar av, Arbetsförmedlingens uppdrag.

Regeringen säger sig vilja utveckla myndigheten till en ”matchningsspecialist” inom de närmaste åren. Det finns ingenting som tyder på att det är möjligt eller ens önskvärt. I fjol var det 70 år sedan föregångaren till Arbetsförmedlingen, AMS, grundades. Hur låga förtroendesiffror krävs innan man låter myndigheten – i nuvarande form - gå i pension?

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv