Till lunchmötet i Hudiksvall kom städföretag från Hudiksvall, Bollnäs och Söderhamn. Alla med olika specialiteter och affärsidéer, men med en sak gemensamt – oron för att RUT-avdraget ska försvinna.
- Alla förstår ju att man inte kan sänka en kostnad för att sedan höja den igen och tro att människor ska fortsätta betala, det är orimligt, sa Wanja Sköld från Nyckelpigans Hemservice AB i Söderhamn.
Hon har drivit sitt företag i tretton år, men har tack vare RUT-avdraget kunnat växa och utvecklas starkt.
- De allra flesta av mina nya kunder är pensionärer som anlitar oss som alternativ till den kommunala hemtjänsten. Alla mina medarbetare har en bakgrund inom vård och omsorg vilket är en enorm trygghet för våra kunders anhöriga. RUT-avdraget har breddat vår bransch till långt mer än städningen. Det handlar om trygghet, säkerhet, trivsel och ett socialt möte, sa Wanja Sköld.
- Därför blir jag så arg när jag hör debatten kring RUT-avdraget där man påstår att det här är ett lyxavdrag som nyttjas av självupptagna heltidsarbetande som har för dåligt med tid. Pensionärerna har kommit bort helt, trots att vår mest typiska kund är 80-åriga änkor som lever i en hyreslägenhet på två rum och kök, fortsatte hon.
- Att ta bort RUT är ett politiskt självmord. Det skulle aldrig ha inträffat om vår bransch bestod av främst manliga företagare, och ändå är det de som mest värnar om jämställdheten som är emot avdraget. Jag kan bara med sorg säga att jag räknar med att tvingas säga upp 45 % av mina anställda om avdraget försvinner, sa Wanja Sköld.
Lars Bergström startade sitt företag, Klockrent i Hudiksvall AB, tidigare i år. På kort tid har hans enmansföretag fullt i kalendern, men att anställa är det trots det inte tal om.
- Hur skulle jag kunna göra det innan jag vet om RUT-avdraget blir kvar? Mina kunder är också mestadels pensionärer och de har inte möjlighet att köpa mina tjänster utan skattereduktion, sa han.
- Blir det däremot kvar är jag redo. Jag kommer att kunna anställa och jag kommer att våga satsa på fler idéer. Inom säkerhetsområdet finns hur mycket som helst att göra hemma hos våra äldre. Och vad kostar det inte samhället om något händer? Om det börjar brinna eller om någon ger sig på att putsa sina fönster, trillar ner och behöver vård? Vi måste se RUT-avdraget ur fler aspekter än den rena städningen. Det handlar om så oändligt mycket mer, fortsatte han och fick medhåll från sina kollegor.
Eliana Pavez har med sitt företag Frihemsservice AB i Hudiksvall en stor del privatstädningar hos framför allt barnfamiljer. Idag har företaget fjorton anställda, men försvinner RUT räknar man med att cirka 30 % av medarbetarna måste sägas upp.
- Det ringer människor till mig varje dag och söker jobb. Det enda jag kan be dem är att återkomma i slutet av månaden, för jag kan ju inte planera för företagets framtid. Våra jobb har ständigt ökat sedan RUT kom, men det kommer att sjunka igen om avdraget tas bort, sa hon.
Grängsbo Service AB i Bollnäs har 28 fast anställda och har trots finanskrisen kunnat behålla samtliga medarbetare.
- Det är tack vare RUT, helt klart. Vår lista på timanställda som går in extra har också blivit längre och det är tack vare den ökade efterfrågan från människor. Även på en liten ort som Bollnäs har det blivit, inte bara rumsrent utan också populärt att köpa hjälp. Och det handlar om helt vanliga människor, inte några höginkomsttagare, sa Pelle Sigvardsson som äger och driver företaget tillsammans med dottern Åsa.
- Många av de som fått jobb tack vare RUT kommer också från arbetslöshet och sjukskrivning. När vi hade politikerbesök tidigare i höst var det en av våra medarbetare som började gråta när vi pratade om RUT. Hon är så glad över att ha fått ett jobb att gå till och hon är, liksom många av våra övriga medarbetare, jätteorolig över vad som kommer att hända, berättade Pelle Sigvardsson.
- Men tyvärr kan vi inte säga något. Det enda vi vet är att flera av våra medarbetare kommer att stå utan jobb om avdraget försvinner. Det känns så onödigt, vi som verkar i en tjänstesektor som har ALLA möjligheter att växa, breddas och blomstra.

Text & foto: Erika Strandell

Fakta:
Enligt Skatteverket har 312 företag i Gävleborg ansökt om ersättning via RUT fram till i juni 2010. 302 personer beräknas vara anställda för hushållsnära tjänster i länet. Antalet företag är fler än antalet anställda då många företag är enmansföretag