Så sent som i mars förra året lade regeringen fram en vision om att Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter 2025. Detta i syfte för att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.

Regeringen har också identifierat kompetensförsörjningen som en nyckelfaktor i att förbättra hälso- och sjukvården, bland annat vad avser att göra vården mer jämlik över landet och för att öka tillgängligheten.

Företagarna anser att det är bra att regeringen vill stärka den svenska folkhälsan och göra vården mer jämlik. Men vi ser också att regeringen utesluter en grupp från det här arbetet.

Är du anställd kan du få friskvårdsbidrag genom din arbetsgivare. Friskvårdsbidraget är en motions- och friskvårdsförmån som arbetsgivaren kan erbjuda skattefritt. Storleken på summan kan skilja sig åt mellan arbetsgivare men bidraget kan nyttjas till allt från att träna på ditt lokala gym, få massage eller till exempel kostrådgivning.

Även en företagare kan få friskvårdsbidrag för att kunna träna och må bättre. Så länge du driver ett aktiebolag vill säga. Men för en företagare som driver en enskild firma räknas denna kostnad av någon outgrundlig anledning som privat! För eventuella anställda i en enskild firma går det bra att erbjuda skattefri friskvård, men inte för företagaren själv.

Behovet av friskvård är definitivt inte mindre för den som driver en enskild firma än för anställda eller för företagare med aktiebolag. Det finns ingen anledning att missgynna en grupp företagare på detta sätt.

Det här är en fråga som irriterar och skaver för landets många småföretagare. För menar regeringen allvar med att de vill stärka den svenska folkhälsan kan de inte utesluta en stor grupp. Varför ska inte de företagarna få gå till gymmet, få mental träning som stresshantering, få hjälp med att sluta röka eller kunna få råd för att äta en hälsosammare kost?

Det finns ca 750 000 enskilda firmor i Sverige. Varför vill regeringen särbehandla dem med sämre möjligheter till friskvård än andra i arbetslivet har?