Ralph Brodin, ordförande Brynäs Företagarförening hälsade alla de 37 närvarande välkomna. Bland gästerna fanns fler representanter för Gävle kommun, bland andra kommunalrådet Helene Åkerlind (L), Anders Fogéus (M), Peter Hansson (Mp), Leena Bergander-Wikström (C) och Daniel Kvarnlöf (M), ny ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden.
”SFI-studier med praktik”
Först ut var Sanne Ejefalk och Nori Camuz för att berätta om det nya projektet, som har som syfte att ge våra nya Gävlebor bättre möjligheter att lära sig svenska genom praktikplatser.
– Vi vill ha en dialog med Gävles företagare för att bygga en bro till utbildning och arbete, sa Nori Camuz. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara de nyanländas kompetens och kunskaper.
Idag tar det i genomsnitt 8-10 år för dem att nå en egenförsörjning.
– Gävle kommun och Arbetsförmedlingen har ett bra samarbete även när det gäller praktikplatser, sa Sanne Ejefalk. I ”SFI-studier med praktik” kommer vi att arbeta nära tillsammans, 8 st från Gävle kommun, två stycken från Arbetsförmedlingen och dessutom två från Gävle kommuns Socialkontor och vi flyttar snart in i gemensamma lokaler på Nedre Åkargatan, i samma hus som Komvux.
Praktiksamordnarna jobbar efter ”4 spår”, SFI plus:
1. språkpraktik, 5 halvdagar i veckan
2. praktik som förberedelse inför ett yrkesval (främst bristyrken), 2 dagar i veckan
3. yrkesspecifik praktik, för dem med tidigare yrkesbakgrund, 2 dagar i veckan
4. yrkespraktik för akademiker, för dem med eftergymnasial utbildning från annat land
SFI är lagstadgat 15 timmar per vecka och med två praktikdagar innebär det en fördubbling av språkutbildning och dito träning.
Företagarnas roll är viktig för att nyanlända kunna utveckla sina språkkunskaper samt få kunskap om hur svensk arbetsmarknad fungerar, kontaktnät och referenser, visa upp sig med mera.
– Vi arbetar i nära kontakt med arbetsgivarna så att det blir så enkelt för dem som möjligt, sa Nori Camuz. Alla som är kvalificerade för SFI kan delta i vårt projekt.
Det finns idag cirka 5.000 arbetslösa i Gävle och hälften av dem är nyanlända.
– Vi ordnar alla praktiska detaljer, uppföljning och inte minst nödvändig försäkring för praktikanterna, sa Sanne Ejefalk.
För väldigt många av de nyanlända innebär uppbrottet från hemlandet att man kommer i en ny livssituation där man saknar kontaktnät, ”SFI-studier med praktik” ger deltagarna möjlighet att bygga upp ett nytt kontaktnät,
Läs mer om projektet: http://www.foretagsbladet.se/articles/view/tillsammans-bygger-vi-en-bro-for-nya-gavlebor
Ny förvaltningschef
Den 1 augusti förra året tillträdde Magnus Höijer som förvaltningschef på Näringsliv & Arbetsmarknadsförvaltningen i Gävle kommun. Magnus kommer närmast från konsultfirman PwC och han har tidigare jobbat som rektor och verksamhetschef inom Sandvikens kommun.
– Gävle är en starkt växande kommun som präglas av ett pågående förändringsarbete, sa Magnus Höijer. Vi behöver bl a bli bättre på att analysera våra resultat, så att vi kan förbättra vårt arbete med näringslivsfrågorna.
Magnus Höijers recept innehåller kompetensförsörjning, samordning och fokus.
– Hur hanterar vi förfrågningar om etableringar till exempel, sa Magnus Höíjer. Är vi rätt organiserade, och gör vi allt rätt?
Enligt Johan Tunhult kontaktas Gävle kommun varje år av 40-50 företag som är intresserade av etablering.
Det nya näringslivsprogrammet ska beslutas den 25 mars och det har tagits fram i samarbete med företagen i Gävle.
– Vi behöver också fundera över hur vi tror att Gävle ser ut om 10 år, om 20 år och hur vi vill se vårt näringsliv då, sa Magnus Höijer. Vi behöver också fortsätta vårt arbete med att gå från ”kommunen gör” till ”vi gör det tillsammans”.
En av de närvarande påpekade att för 20 år sedan var Ericsson, Korsnäs och Stora viktiga och trygga arbetsgivare i Gävle, men idag är bara Korsnäs kvar men huvudkontoret har flyttat (BillerudKorsnäs). Gävle överlevde de prövningarna också precis som när I14 lades ner!
Föredraget avslutades med en öppen diskussion, där många pekade på behovet av att förbättra integrationsarbetet.

Text: Torbjörn Edlund