Ralph Brodin hälsade välkommen cirka 35 medlemmar och övriga gäster välkomna. Gävle kommun representerades av kommunalrådet Jan Myléus (KD), Morgan Darmell (M), ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden) och Roland Nilsson (M), ordförande i Samhällsbyggarnämnden samt Näringslivschefen Johan Tunhult och dagens tre föredragshållare.
Karl-Gösta Karlström, Gavlefastigheter, berättade om Gästhamnen, nuläge, tidsplan samt hur den kommer att bli.
Beslut om gästhamnen togs i Kommunfullmäktige efter ett medborgarförslag från Anders Fogeus, Lars Halvarsson, Mats Englund och Lars-Göran Lundh.
– Vi bygger en flytbrygga längs södra kajen där gästande båtar kan lägga till, sa Karl-Gösta Karlström. Utanför bron blir det plats för större båtar och innanför bron ska mindre båtar kunna lägga till.
Bryggan binder samman kajplatserna och under bron finns det också plats för mindre båtar. I västra änden av bron finns en ramp upp p kajen, rakt nedanför Hos Eva där gästerna kan äta. Den gamla macken byggs om till servicehus med hamnkontor, toaletter, duschar, tvättstuga mm. Det finns också en lokal på cirka 80 kvm där man ännu inte bestämt verksamhet, men den kan också hyras ut till företag som vill finnas på plats i gästhamnen.
– Det blir också en anläggning för latrintömning, laddning och bunkring av vatten, sa Karl-Gösta Karlström.
Totalt blir det 32 båtplatser i gästhamnen, 22 st för större båtar och 10 st för mindre båtar.
Christian Thunarf, landskapsarkitekt på Samhällsbyggnad Gävle kommun, visade hur gestaltningen och ombyggnaden av kajstråket kommer att se ut.
– Syftet är att öka tillgängligheten för både Gävlebor och besökare vilket kommer att främja turismen, sa Christian Thunarf. Miljön kommer att bli både tryggare och snyggare med bättre tillgänglighet.
Den nuvarande husbilsparkeringen byggs om till 9 st så kallade ställplatser med bättre service för gästerna, bland annat latrin- och soptömning där Limöbåten ligger, laddstationer för el mm.
Enligt tidplanen ska projekten vara klara den 1 juni, lagom till sommarsäsongen.
Restaurang Hos Eva är redan störd av de pågående arbeten på Södra Skeppsbron och Eva Lättman-Löfgren är orolig att byggnadsarbetena för gästhamn och ställplatser ska ge ytterligare störningar. Men Johan Tunhult lovade att ta kontakt med Eva efter mötet för att diskutera hur störningarna ska kunna minimeras.
Ställplatserna för de 9 husbilarna ersätter 40 parkeringsplatser på S Skeppsbron, så vi får väl se hur parkeringssituationen utvecklas!
Iordningställande av ställplatserna är resultatet av en motion till Kommunfullmäktige från Roland Nilsson.
Maria Qvarfordt Öberg, Destinationsutvecklare Gävle kommun och ansvarig över besöksnäring och turistfrågor, berätta om vilka möjligheter gästhamnen och ställplatsen för husbilar för med sig.
– Det är bara 1,5 km till Gävle Centrum men jag är säker på att det är helt okej för besökarna, sa Maria Qvarfordt Öberg.
Idag är cirka 1.700 personer heltidssysselsatta inom besöksnäringarna, som i Gävle omsatte 2,4 miljarder kronor 2015.
Gävle kommun är också med i ett projekt som ska underlätta för båtturister.
– Vi håller också på att ta fram en ”Maritim handlingsplan” som vi behöver för att kunna planera och utveckla Gävle som sjöstad, sa Maria Qvarfordt Öberg.
Tanken är att Gävle kommuns Kultur & Fritid ska svara för driften, men de närvarande politikerna är öppna för att låta överlåta det ansvaret till en företagare.