Vi träffade gruppen när de besökte Böna Fyr utanför Gävle. Gruppen guidades av Sven-Erik Ekdahl, som bor i Bönan. De gjorde också ett besök hos Åkerbloms Fiskrökeri och sedan blev det lunch utomhus på Engeltofta Konferenscenter. Efter lunchen fick gruppen göra en rundvandring i Gävle Stadshus.
I samband med vistelsen i Avesta var de bland annat till koppargruvan i Falun och andra intressanta och kulturella ställen som Orsa Rovdjurspark, Europas största! De fick också var med om en kyrkbåtsrodd på Siljan!
På Årsunda Vikingaby fick de också se hur vi levde på vikingatiden och i Hofors besökte de den gamla gruvan, där gruvdriften startade 1374, för att uppleva Stollgången - en 265 meter lång tunnel, rakt genom berget och som öppnades i slutet av 1700-talet och stängdes 1887. Gruvan återöppnades 1917 men stängdes slutligen 1919.
Vilka intryck var starkast från deras besök i Sverige?
Tuğba från Ankara i Turkiet: - Jag är medlem i Lions ungdomsorganisation Leo och sökte till den här resan och blev antagen. Jag gillar att resa och jag tyckte väldigt mycket om Sverige. Jag gillar skogarna och ert sätt att vara och hur ni lever. Jag tycker svenskarna verkar vara väldigt varma och välkomnande. Men jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så varmt här!
Donat från Kalmar (en av två svenska deltagare): - Jag vann en tävling hos Lions i Vetlanda och där priset var att få vara med på den här resan. Det hittills bästa är Stollgången och Falu Koppargruva. Jag gillar Lions anda så jag kommer förmodligen att så småningom bli medlem hos dem.
Anna från Krnov, Tjeckien: - Jag är också medlem i Leo och uppskattar det fina vädret, men jag gillade också Avesta!

Text och foto: Torbjörn Edlund