Ett 70-tal intresserade kom och tog med stort intresse del av de olika delarna av Inspectas verksamhet. I lokalerna var det tidigare Rastaurang Beckasinen så det passade väl bra att besökarna dagen till ära serverades varmkorv och nygräddade våfflor!
– Det här är vår tredje Welding Studio i Sverige och det visar hur viktig Gävlemarknaden är för oss, sa Tobias Kudermann, platschef för Inspecta i Gävle.
Inspecta gör besiktningar av bland annat svetsfogar, lyftutrustning, trycksatta anordningar med mera. I en av hallarna demonstrerades hur man använder drönare för att inspektera höga byggnader som silos, otillgängliga rör mm. Med värmekamera kan man också kontrollera om det finns onödiga och oönskade värmeläckage på till exempel ett industriområde.
På en annan station visade Jan Eklund, Ingemar Öbrink och Markus Johanson exempel på trasiga och livsfarliga lyftanordningar som lyftkrokar, wires, lyftblock mm.
– Vi gör också återkommande besiktningar som krävs för traverser, hissar mm, sa Jan Eklund.
Med ultraljud kan man också kontrollera svetsfogar och materialskarvar etc.
– Vi kan se om svetsen har rätt tjocklek eller om det finns korrosion eller sprickor, sa Magnus Sandstrröm, en av Inspectas specialister på ultraljud.
Om materialet är tunnare än 8 mm eller om det är rostfritt stål så ska kontroll av svetsfogar utföras med röntgen i stället.
– Med hjälp av röntgen kan vi kontrollera även rör med monterad isolering och se om svetsfogen är OK, sa Tobias Kudermann. Vi kan också utföra röntgenkontroll medan anläggningen är i drift.
Svetsutbildning och certifiering av olika svetstyper finns också på Inspectas program.
– När vi gör tillverkningskontroll kontrollerar vi också att den som utfört svetsarbetet har rätt certifiering, berättade Tobias Kudermann.
Ett 60-tal besökare gick runt och kollade på de olika stationerna.
– En imponerande anläggning och det känns tryggt att de finns här i Gävle, sa Dan Schröder, Alderholmens Svets & Service.
Det finns också ett regelverk och lagar som styr kontrollerna för att utrustningen skall vara säker att använda. Kaj Nielsen, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket region Mitt, var på plats för att titta på Inspectas nya anläggning.
– Det är arbetsgivaren som ansvarar för att de arbetstagare som använder lyftanordningar eller lyftredskap har tillräckliga teoretiska och praktiska kunskaper för säker användning av utrustningen, sa Kaj Nielsen. I stort sätt alla lyftanordningar är besiktningspliktiga som kranar, traverser och grävmaskiner osv.
Om man slarvar med det så kan en sanktionsavgift utfärdas och det är onödigt. Kunskapskravet gäller alla användare, förare såväl som lastkopplare, signalmän etc. och kunskaperna ska vara dokumenterade. De kunskaper som krävs kan variera beroende på hur pass komplicerad lyftanordningen eller lyftredskapet är.På Arbetsmiljöverkets hemsida http://www.av.se kan man se vilka föreskrifter och regler som gäller.
Med tanke på att vi i Gävleregionen vill vara i framkant i teknikbranscher är det bara att gratulera till att vi har en sådan resurs som Inspecta inpå knutarna!