Gävleföretagarna är nyfikna på tongångarna, vilket syntes intresset när kommunens inköpschef Mikael Hallqvist berättade om tankegångarna på frukostmötet som Gävles företagarföreningar anordnade den 26 oktober på restaurang Hos Eva på S Skeppsbron,
Ralph Brodin, ordförande i Brynäs Företagarförening hälsade ett drygt 30-tal välkomna.
Mötet inleddes med en information om företagarföreningarna, deras syfte och mål. Annika Janglund, näringslivsutvecklare på Gävle kommun och kontaktperson för företagarföreningarna, berättade att det finns 12 företagarföreningar i Gävle. De fyra äldsta föreningarna är Kryddstigen, Hedesunda, Hamrånge och Forsbacka.
– Vår ambition är att företagarföreningarna ska kunna vara med och utveckla de bästa förutsättningarna för företagande i vår kommun, sa Annika Janglund.
De lokala företagarföreningarna ordnar medlemsmöten, frukostmöten och fungerar också som remissinstans när det gäller kommunala frågor som berör företagarna.
– På Näringslivsavdelningen arbetar vi för att stödja föreningarna men också inspirera fler att starta företagarföreningar, sa Annika Janglund. Företagarföreningarna är också viktiga för att vi ska nå ut med information, skapa relationer och skapa dialog och samverkan.
Det finns flera gemensamma aktiviter med företagarföreningarna och Gävle kommun:
• Samverkansgrupp för föreningarnas ordförande, 4 gånger per år
• Näringslivsdagar, 4 gånger per år
• Träffar med kommunledningen, både tjänstemän och politiker
• Referensgrupper
• Infrastukturträffar, vart tredje år – vad företagarna har för behov
• Företagarnappet, en lättsam aktivitet som också innehåller en metartävling
De lokala företagarföreningarna är företagarnas språkrör och även remissinstans när det gäller kommunala frågor.
– Vi vill gärna ha fler förslag från er företagare när det gäller ämnen för frukostmöten, studiebesök och andra aktiviteter, sa Annika Janglund. Vi är öppna för alla förslag som kan hjälpa oss att utveckla Gävles näringsliv och företagsklimatet.

Ny organisation för upphandling
Gävle kommun anlitade en konsult för utvärdering av tre olika alternativ för upphandling, fortsatt medlemskap i Inköp Gävleborg (med reviderad och moderniserad förbundsordning), egen inköpsorganisation eller annan samarbetspartner. Rapporten gav ett entydigt förslag att en egen inköpsorganisation är bäst för Gävle. Konsulten hade bland annat undersökt hur upphandlingen fungerar i 10 kommuner, som har egen upphandlingsorganisation - bland annat Sandviken.
– Med en egen inköpsorganisation kommer vi att bli en bättre beställare, de interna processerna kommer att bli effektivare och vi får en förbättrad kontroll och styrning, sa Mikael Hallqvist.
Genom att lämna Inköp Gävleborg kommer Gävle kommun, om det behövs i olika situationer, att kunna samarbeta med flera olika samarbetspartners, till exempel Sandviken, Region Gävleborg, kommuner i Stockholmsregionen etc.
– Ambitionen är att skapa en effektivare upphandlingsorganisation som ska hjälpa både kommunen och er företagare till bättre upphandlingar, sa Mikael Hallqvist. Bättre närhet och tillgänglighet, dynamiska möten, kompetensöverföring och en mer flexibel samverkan med nya partners är exempel på viktiga argument för en egen inköpsorganisation.
En del av arbetet med den nya organisationen blir att formulera en ny upphandlingspolicy.
– Den gällande policyn är en kompromiss för att passa alla medlemmar, stora som små, i Inköp Gävleborg, sa Mikael Hallqvist. Nu kan vi formulera en policy som blir skräddarsydd för oss.
De närvarande företagarna gav tummen upp för idéerna och framförde även en del intressanta förslag, bland annat att inför någon form av produktråd för olika branscher. Det skulle kunna öka kompetensen om varor och tjänster hos kommunen inför nya upphandlingar.
Man efterfrågade också bättre förfrågningsunderlag när det gäller kravspecifikationer mm. Den juridiska delen hade man inga anmärkningar på.
– Vi företagarföreningar kan ordna nedlemsmöten för att diskutera våra önskemål om den nya organisationen, sa Ralph Brodin. Vi kan också ta fram ett förslag till hur produktråden ska utformas och vilka branscher som behöver vara med.
Både de närvarande representanterna för Gävle kommun och företagarna tyckte att det var en bra idé!