Butiken nere vid Gavleån i centrala Gävle är väletablerad och öppnades redan 1996. Nu drygt 20 år senare är det dags för Robert att ta vid rodret och välkomna nya och gamla kunder.
- Efter 18 år på McDonald’s är jag redo för nya utmaningar och optikerkedjan Direkt Optik är en kedja som expanderar samt delar mina värderingar när det gäller kundservice och hög kvalitet, säger Robert Grundell, nybliven butiksägare på Direkt Optik.

Vem är då Robert Grundell?
– Jag föddes en solig sommardag i glada Hudik för 35 år sedan. Efter grundskolan blev det Industrigymnasium med inriktning reparation på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Innan jag började arbeta på McDonalds jobbade jag som diskplockare i Stockholm på sommarloven samt på Ericsson Cables i Hudiksvall. Utbildningen därefter har varit på McDonald’s Business School i Stockholm och London. Jag blev restaurangchef 2003 i Hudiksvall och har varit det på flertalet restauranger, senast i Sandviken, Gävle City och Hemlingby.

Vad är det då för skillnader och olikheter mellan att arbeta inom snabbmatsnäringen och ny inom optikbranschen?
– McDonald’s är ju störst i branschen vilket har både för- och nackdelar. Direkt Optik är i Sverige en ganska liten kedja idag men som är på väg att expandera. McDonald’s är ju otroligt systematiskt och detaljstyrt medan Direkt Optik däremot använder en mer ”hands off franchise” metod där jag som butiksägare har mer fria tyglar och inte är så kontrollerad av min franchisegivare.

Varför ska man gå till Direkt Optik för att undersöka och få hjälp med sin syn?
– Vi garanterar professionell hjälp och service och sätter verkligen av den tid det tar att genomföra en grundlig synundersökning. För oss är det viktigt att våra kunder verkligen är nöjda med sina nya glasögon. Vi har ett brett utbud av snygga bågar och håller genomgående en mycket hög kvalitet på våra glas samt att vi har specialicerat oss på progressiva glas. Att vi sedan erbjuder våra kunder tre par kompletta glasögon till priset av ett par, till sig själv eller som kan delas med vänner eller släktingar, gör naturligtvis att våra kunder ”kan se” att de gör en riktigt bra affär.

Vad är då progressiva glas?
– Det är glas som är slipade så att du får en steglös övergång mellan närseendet och skärpan på långt håll. Man skulle kunna säga att du har flera glasögon i ett. Dagens moderna glas ger en bredare läsbredd än tidigare och en mer behaglig övergång från avståndsdelen till närdelen vilket annars kan vara lite obehagligt att vänja sig vid till en början. Vi skräddarsyr alltid glasen individuellt till våra kunder för att få så bra resultat som möjligt.

Så det känns rätt att ha sadlat om och du ser framtiden an med helt nya ögon?
- Det här är absolut en mycket intressant och stimulerande utmaning. Eftersom att jag bor och har arbetat i Gävle i många år tycker jag att det skall bli särskilt stimulerande att aktivt få bidra till en levande stadskärna utifrån det här läget, fortsätter Robert. Det är viktigt med en gemensam samlingsplats och Direkt Optik är nu med i Gävle Centrumsamverkan för att arbeta med aktiviteter som gynnar centrum för både besökare och de som bor i Gävle. Tillsammans kommer vi att kunna lyfta staden på bästa sätt, hälsar Robert.

Om Robert
Ålder: 35 år
Bor: På Brynäs
Familj: Gift med Anna-Karin och sonen William, född 2016
Intressen: Resor, motorfordon och möten mellan människor

Om Direkt Optik
Redan 1992 öppnade vi vår första butik mitt i centrala Göteborg. Sedan dess har vi vuxit stadigt på den svenska marknaden och finns nu representerade med drygt fyrtio butiker över hela landet. Vi vill vara en aktiv och attraktiv aktör på marknaden. En optikerkedja som uppskattas för både service, kunskap och unika erbjudanden.

Men låga priser blir bara intressanta när de kombineras med hög kvalitet. Professionella och legitimerade optiker i varje butik är därför en självklarhet, liksom ett attraktivt sortiment av märkesbågar. Till detta kan vi även lägga en väl inarbetad organisation uppbackad av internationella resurser och eget sliperi. Det är så vi ser på saken.

Under 2013 uppmärksammades styrkan i Direkt Optiks affärskoncept och företaget förvärvades av en av Europas ledande aktörer inom optikbranschen. Kort därefter öppnades ytterligare tre butiker och fler etableringar är på gång.

Förutom Direkt Optik i Sverige driver ägaren idag mer än 500 butiker främst i Holland, Belgien, Frankrike och Spanien. Företaget grundades 1982 i Nederländerna och sysselsätter för närvarande drygt 1 500 personer.
För mer information se: http://www.direktoptik.se