Och kanske behövs ett nytänkande inom det här området? Varslen ökar igen, innan vi ens riktigt hunnit ur den förra lågkonjunkturen. Och samma utveckling verkar det vara i hela västvärlden. Det här är naturligtvis en del i en omstrukturering av arbetsmarknaden. En följd av IT-utvecklingen och globaliseringen som tagit fart de senaste 15 åren. En hel del produktion av både varor och tjänster har automatiserats bort eller flyttat utomlands.

Från kunskap till kompetens
Hur skapar man möjligheter i den här – till synes – negativa utvecklingen? Stora förändringar skapar stora utmaningar men öppnar också upp för möjligheter. En framgångfaktor kan vara att titta på vad som är viktiga konkurrensmedel idag. Vi konkurrerar genom personlig kompetens i allt större utsträckning, medan vi tidigare konkurrerade genom kunskap.

Framgångsnyckeln
Den här utvecklingen blev en framgångsnyckel för Gävleföretaget Mentor. För fyra år sedan lanserade man programmet ”Självcoaching”, som ett kvalitetssäkrande komplement till coaching. För två år sedan lanserade företaget även en Handledarutbildning i programmet. Det blev rätt produkt, i rätt timing, mitt i lågkonjunkturen.
Mentor har sedan dess expanderat i Sverige genom att certifiera nyckelpersoner på företag i det webbaserade programmet. Dessa kunde sedan handleda i ett 10 veckors coachingprogram, som dessutom innehåller en utbildning i mental träning. Det gjorde att hela arbetsplatsen kunde inkluderas i ett träningsprogram för ökad lösningsfokusering och personlig kompetensutveckling, som bland annat förbättrar hälsan med 30 %.

Ett nytt sätt att se på kompetensutveckling
Det här har i sin tur gjort det möjligt att kompetensutveckla för framtiden istället för att bara skära ner, vilket tidigare skulle varit omöjligt i besparingstider. ”Vi strävar alltid efter bra win-win-lösningar, och det här blev en perfekt sådan i rätt tid. Programmet innebär ett nytt sätt att se på kompetensutveckling, då det möjliggör en kvalitetssäkrad kompetensutveckling, utan dyra konsultarvoden”, enligt Tommy Elofsson.

Företaget ser nu fram emot de kommande tio åren. Detta eftersom man anser att alla förändringar innebär möjligheter till en positiv utveckling, bara vi vågar tänka nytt.