Särskilt småföretagare är mer utsatta än andra grupper eftersom de ofta inte har samma säkerhet och skydd för sina datorer. Det är också enklare för databrottslingen eftersom de når ägaren direkt, som kan ta snabba beslut om det gäller till exempel utpressning och utbetalning av lösensumma. På stora företag är det mer komplicerat eftersom det kanske behövs beslut i företagets styrelse när det gäller lösensumma för att kunna ”befria” datasystemet från attacken.
Det handlar ofta om så kallad Ransomware*, som traditionella hackers sysslat med, men som spridit sig till mer traditionell kriminalitet. Tredje kvartalet i år gjordes 8 gånger fler attacker med Ransomware än samma period förra året enligt ett företag i datasäkerhetsbranschen. I dag kan vem som helst enkelt köpa kod, distribution och även teknisk support på nätet. Allt som behövs är en dator och ett bitcoin-konto – samt ett kriminellt sinnelag.
Om Ransomware infekterar datorn kan dokumenten låsas eller omkodas så att man varken kan läsa eller använda dem. För att kunna få tillgång till viktiga filer och dokument erbjuds användaren möjlighet att låsa upp låsa upp dem genom att betala in några tusen kronor, helt enkelt utpressning. Det är en summa som det är lätt att fatta beslut om att betala för att kunna återuppta verksamheten. Om det däremot finns back-up för datorn kan man ignorera kravet och köra på som vanligt.
– Om man har en så kallad molnlösning så sparas dokumenten på en säker server och man har tillgång till dem direkt, säger Pierre Karlsson, Remot IT. Det kostar 190 kronor per månad för att få tillgång till den ”försäkringen”!
Man kan dessutom, mot tillägg, ha tillgång till sina dokument även när man använder andra datorer. Den tjänsten är lika skyddad som bank-id.
Hur ska man då göra för att skydda sin dator, särskilt om man är småföretagare och inte har samma resurser som storföretagen?
– Man kan till exempel hyra ett av marknadens bästa virusskydd av mig och då ingår också en månatlig genomgång av datorn för att se om det ändå kommit in hot i datorn, säger Pierre Karlsson. För att få en kontinuerlig back-up hyr man också en ”molnlösning”, som gör att alla dokument kontinuerligt sparas på ett säkert ställe, utanför den egna datorn.
– Jag har drabbats av Randsomware och det var ingen rolig erfarenhet, men jag hade i alla fall en back-up som var en månad gammal, säger Torbjörn Edlund, TEMC. Idag betalar jag Remot IT cirka 300 kronor per månad plus moms för virusskydd och molnlösning, vilket är väl använda pengar för att få ha mina datadokument i säkert förvar.
Det finns även exempel på personer som förlorat flera hundra tusen från sitt bankkonto i samband sådana här attacker, så det finns all anledning att skydda sin dator bättre. Ett vanligt, passivt virusskydd räcker inte och om man själv gör sin back-up då och då så räcker det att man glömmer det några dagar för att värdefulla dokument och filer kan bli förstörda!

* Ransomware är en typ av virus som installeras på en dator ”utan användarens samtycke”. Ordet kommer av engelskans ransom, lösensumma, och programmet hindrar användaren från att använda datorn på ett normalt sätt om man inte betalar en lösensumma.