I samband med Framtidsmötet 27-28 maj fick de deltagande företagarna från Gävleborg träffa Anders W Jonsson i samband med middagen på torsdagskvällen. Anders berättade om vad Alliansregeringen åstadkommit under sin mandatperiod.
- Idag är det 100 000 fler i jobb än 2006 när Alliansregeringen tillträdd, sa Anders W Jonsson. Jobbskatteavdraget har i hög grad bidragit till att det blivit fler jobb!
En undersköterska får tack vare jobbskatteavdraget 1 400 mer i månaden. Kritiken har varit hårdf från pensionärer som tycker att skatten blir orättvis. Anders W Jonsson berättade att två tredjedelar av OECD-länderna har liknande skattesystem.
- Det stämmer inte att vi lånat pengar till den reformen, statsskulden är lägre än 2006, sa Anders W Jonsson. RUT-avdraget blev också en stor succé och har gett både 11 000 nya jobb samtidigt som svartjobben minskat.
RUT-avdraget har också bidragit till förbättrad livskvalitet för många pensionärer och småbarnsfamiljer.
- I valet i höst kommer det att finnas två mycket tydliga alternativ, sa Anders W Jonsson. Alliansen vill utöka RUT-avdraget med vänstern tycker att det är okej att få avdrag för att byta fönster men inte att putsa dem.
Valfrihet i hemtjänsten är en nyhet och Ljusdal var först i länet att genomföra det från ¼ i år. Redan har flera företag i branschen startats av kvinnor, som många av dem har arbetat inom vården.
- Valfriheten innebär att makten flyttats från kommunen till de äldre, sa Anders W Jonsson.
Ungdomsarbetslösheten är 20 % jämfört med bara 6 % i Danmark.
- Sänkta ingångslöner, ordning på gymnasieskolan eftersom alla inte kan bli akademiker, lärlingsplatser, förändring av LAS mm är några exempel på åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten, sa Anders W Jonsson.
- Jobben kommer från nya företag och växande befintliga företag är de som ser till att det blir nya jobb, fortsatte Anders. Den politiska uppgiften är att se till att det blir ännu bättre förutsättningar för att starta och driva företag.
Arbetet i regeringskansliet har varit ett av de roligaste uppdrag Anders W Jonsson haft, men han anser att det är dags att låta nya krafter ta över.
- Företagen är nyckeln till att göra skolan och vården bättre, så vi önskar att vi hade kunna göra mer för företagen, sa Anders W Jonsson. Men det kommer snart fler förenklingar, till exempel att revisionsplikten försvinner för mindre företag.
Kilometerskatten skulle kunna bli förödande om vänstern får som de vill. För en åkare med timmerbilar i Gävleborg kommer kostnaden att öka med cirka 300 000 – per bil!