I Europas kristna länder diskuteras om man ska förbjuda framför allt burkan, som helt och hållet döljer kroppen – utom ögonen. Diskussionen handlar om risken för att terrorister och andra kriminella kan använda burkan som förklädnad. Men det finns också en diskussion om vi ska acceptera burkan eftersom den är en symbol för kvinnoförtryck.
Fel, fel, fel!
Ska man verkligen straffa offren i stället för gärningsmännen? Gärningsmännen när det gäller förtrycket av invandrarkvinnor är just män, så varför ska vi straffa kvinnorna? Om vi förbjuder burka, vad händer med de kvinnor som bär burka för att de annars riskerar misshandel och till och med döden för att de trotsar de manliga släktingarnas hederskoder!
Sexuella trakasserier har också blivit väldigt uppmärksammat i år. Om vi skulle använda samma resonemang när det gäller lagar för att stävja trakasserierna så skulle vi förbjuda snygga tjejer med stora bröst att vistas på festivaler och andra evenemang. Såvida de inte använder burka…
Hoppas därför att våra lagstiftare tänker till det när det gäller nya eller ändrade lagar inom detta område!
Maria Rashidi skriver i Aftonbladet den 25 augusti om burkiniförbudet. Maria blev skadad för livet eftersom hennes iranske make kastade i syra i hennes ansikte, som blev vanställt för livet. Maria bar slöja i Iran för att inte riskera att straffas. När hon och maken kom till Sverige som flyktingar trodde hon att Sverige var ett fritt land. Men hennes frihet från slöjtvång och strävan efter jämlikhet bestraffades av maken, som kastade syra i hennes ansikte.
Maria Rashidi: Män som kommer till Sverige med taliban-etik i bagaget kan utan vidare "omprogrammeras" genom en gratis tioveckorskurs i kvinnors rätt till sin kropp, oskuld och kärleksrelationer. Därefter skall de skriva på ett samhällskontrakt om att kvinnors rättigheter ska respekteras i demokratiska länder. Hade min man fått denna "omprogrammering" hade jag kanske sluppit hämnden för min "försvenskning". Jag tycker inte att polisen skall ägna sig åt att jaga de fåtal vilka trots nya kunskaperna och dialoger skulle bära burka. I stället borde de ägna sig åt att jaga terrorister och hatpredikanter som hatar väst och självständiga kvinnor."
Så frågan är varför vi i Sverige ska acceptera att de som flyr till vårt land inte accepterar jämlikhet mellan könen! Detsamma gäller hatet mot HBTQ-personer. Ett samhällskontrakt vore ett utmärkt medel för anpassningen till livet i frihetens Sverige. Utan kontrakt blir det inget uppehållstillstånd och definitivt inget svenskt medborgarskap. Om vi inte genomför samhällskontrakt riskerar vi att flyttas tillbaka 100 år när det gäller jämlikhet och demokrati. Vi måste sluta att försvara brottslingar och börja försvara dem som råkar ut för brott i stället!
Feministiskt Initiativ är märkligt tyst i denna fråga! DS