Ralf Brodin, ordförande i Brynäs Företagarförening, hälsade cirka 30 deltagare välkomna och överräckte sedan diplomet till Mats Wiberg, som fick en varm applåd. Företagarföreningarna har ett bra samarbete med Gävle kommun, som representerades av bland andra kommunalrådet Helen Åkerlind, Morgan Darmell, ordförande i Utbildnings- och Arbetsmarknadsnämnden och Johan Tunhult , Näringslivschef.
– Jag ber att få tacka så mycket för stipendiet, det känns som att ta examen efter 7 år i skolan, sa Mats Wiberg.
Mats Wiberg har jobbat sedan 2008 med att få Almagrundet tillbaka till Gävle. Fyrskeppet byggdes 1895-96 i Gävle på Brodins Skeppsvarf, som låg på den så kallade Philipssonstomten på S Skeppsbron.
– Det hela började 2008 när jag av en tillfällighet stötte med ihop Knuth Borg, en gammal bekant från oljebranschen i Sverige, berättar Mats Wiberg. Knuth berättade att han ägde några gamla fartyg som han rustat och ett av dem var Almagrundet. Knuth Borg har själv finansierat upprustningen av Almagrundet.
Knut Borg tyckte att Almagrundet borde få komma tillbaka till Gävle så Mats Wiberg skrev till Gävle kommun om förslaget, men brevet besvarades inte. Så efter ett par år skrev Mats ett medborgarförslag och det resulterade i att Gävle kommun var beredda att ta emot henne, men utan ekonomiska bidrag.
– Idag är det Almagrundets Vänner som sköter om fartyget, säger Mats Wiberg. Men vi är skyldiga ett stort tack till Knuth Borg för att vi får låna henne!

Arbetsgivarservice
På frukostmötet var också Ove Brinkheden och Lars Tallberg från Arbetsförmedlingen inbjudna för att informera om Arbetsgivarservice, som arbetar för att bättre möta arbetsgivarnas behov!
– Arbetsförmedlingen håller på att förvandlas från en detaljstyrd organisation till att ge personalen möjlighet att själva kunna påverka, sa Lars Tallberg. Det är nödvändigt att vi har ett bra samarbete med företagen eftersom det är de arbetsgivarna som har nyckeln till de nya jobben och det gäller särskilt småföretagen som svarar för 4 av 5 nyanställningar.
Småföretagen använder inte alltid Arbetsförmedlingen och i Gävle har de därför under det senaste året genomfört 300-400 företagsbesök genom ett samarbete med Företagarna.
- Vi hjälper företagen att lägga in jobbannonser på Platsbanken men vi kan också aktivt hjälpa till att söka personer med rätt kompetens och utbildning, sa Ove Brinkheden. Det går också bra för företagen att göra jobbansökningarna anonymt och då gör vi ett urval och skickar till arbetsgivaren.
Arbetsförmedlingen samarbetar också med bemanningsföretag och hjälper till med rekrytering.
– Många tror att vi konkurrerar med Arbetsförmedlingen, men vi har ett väldigt bra samarbete, sa Pelle Lifh, Nordic Bemanning. Fördelen med att arbeta i Gävle är att det är en väldigt bra stad, vilket alla måste bli bättre på att tala om för att försöka locka hit fler människor och fler företag.
Mötet avslutades som ett rundabordssamtal där olika problem dryftades. Till exempel hur man ska kunna få fart på ett lärlingssystem, men det bromsas av facken som kräver minimilön även under lärlingstiden.
– Det är ju märkligt att folk kan utbilda sig på en skola och tvingas ta lån på 7.000 kr per månad för att försörja sig, men när man erbjuder 7.000 kronor i lärlingslön så säger facket nej, sa en anonym deltagare.
Deltagarna var överens om att lärlingssystemet behövs för att kunna utbilda ny personal, vilket är en bristvara i Gävle.