Småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen är inte längre lika positiva – och i Gävleborg sjunker det sammanlagda nettotalet på konjunkturen (sysselsättning, omsättning och orderingång) från 77 till 61. Riksgenomsnittet ligger på 74. Förväntningarna är dock att konjunkturen ska återhämta sig något från årets dipp och förbättras under de kommande tolv månaderna. Dock inte i närheten av 2016 års nivå utan till ett nettotal på 65. Fortfarande under rikssnittet alltså.

När det gäller faktorer som hindrar tillväxten så pekar företagen framförallt på svårigheter att hitta lämplig arbetskraft samt kostnader för att anställa.
Jobben, de som vi så intensivt behöver, skapas av småföretagen. Sedan 1990 har 13 600 arbetstillfällen i länet skapats i företag med upp till 49 anställda. Under samma period har jobben inom storföretag minskat med -3800, och offentlig sektor med – 5700.

Fyra av fem nya jobb skapas i Sveriges alla små och medelstora företag. Men det sker inte automatiskt. Företagare anställer när det går bra för deras företag och de ser positivt på möjligheterna att växa ännu mer. Enligt finansminister Magdalena Andersson förväntas arbetslösheten sjunka ytterligare nästa år till 5,9 procent. De flesta andra prognosmakare är något mindre optimistiska om utvecklingen. Bland annat för att många företag redan i dagsläget upplever stora svårigheter med att rekrytera rätt personal.

34 procent av de tillfrågade företagarna uppger i Småföretagsbarometern att de fått tacka nej till order, främst för att de inte hinner med eller för att de inte får tag i arbetskraft. Bristen på arbetskraft är en tydlig utmaning på svensk arbetsmarknad- och extra utmanande i vårt län. Att hitta rätt kompetens är avgörande för ett litet företag om det ska utvecklas och växa. Att företagen hittar rätt kompetens är avgörande för att Gävleborg ska utvecklas och växa.

Regeringens politik hittills har inte bidragit till att underlätta för företagen att anställa och för att sänka trösklarna på arbetsmarknaden. Ytterligare skattehöjningar på arbete och företagande är helt fel väg att gå. Tillväxten riskerar också att mattas av allt eftersom den svenska konkurrenskraften långsiktigt urholkas

Attityderna mot företag och företagare har hårdnat och regeringen har presenterat en rad förslag på kostnads- och skattehöjningar som direkt slår mot företag och företagande i hela landet. Att regeringen nyligen backat angående en höjning av skatten för småföretag, de så kallade 3:12-reglerna, är en efterlängtat nyhet. För välfärd, jobbskapande och tillväxt bygger på ett konkurrenskraftigt näringsliv och företagande.